Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

65 tisíc migrantů nejde vyhostit? Německo se jich chce zbavit, země původu dělají drahoty

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Počet odmítnutých migrantů, které Německo nemůže deportovat, vzrostl na 65 tisíc. K cestě do vlasti jim chybějí dokumenty, a to kvůli nespolupráci jejich zemí. Plnou součinnost odpírají Berlínu zastupitelské úřady Indie, Libanonu či Turecka.

Na konci loňského roku se na území Německa nacházelo 64.914 cizinců, kteří nedostali azyl nebo povolení k pobytu, ale přesto nemohli být vyhoštěni. Na konci roku 2016 tvořilo tuto skupinu jen 38.012 migrantů.

Deportacím brání chybějící cestovní dokumenty nebo náhradní doklady od zemí, odkud migranti pocházejí. V Německu kvůli tomu zůstává mimo jiné 5743 Indů, 4943 Pákistánců, 3915 Afghánců a 3828 Rusů. U téměř 3800 cizinců se Berlínu nedaří zjistit státní příslušnost.

Ministerstvo vnitra viní z problémů zahraniční ambasády v Německu. "Místy velmi pomalé až žádné zpracování žádostí o náhradní pasy," navzdory "pravidelným návštěvám velvyslanectví", píše zpráva spolkového resortu vnitra na adresu Indie. "Odpovědi na žádosti jsou velice vzácné," uvádí úřad k Libanonu. Spolupráci s tureckými konzuláty hodnotí jako "celostátně špatnou až velmi špatnou".

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy