Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedopustíme, aby Kurdové z jeho území útočili na Turecko, ujišťuje irácký premiér Abádí

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí slibuje, že irácká armáda nedopustí, aby kurdští ozbrojenci v severním Iráku útočili přes hranici na Turecko. Podle agentury Reuters to dnes v telefonickém rozhovoru se svým tureckým protějškem Binalim Yildirimem.

Irácké sdělení přišlo den po oznámení Turecka, že v okolí severoiráckého Sindžáru zahájí vojenskou operaci, pokud se Bagdádu nepodaří potlačit tamní kurdské ozbrojence. Ankara přitom tvrdí, že Bagdád nechává bojovníky zakázané separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) ze Sindžáru útočit na Turecko.

„Irácké bezpečností složky dostaly rozkaz nenechat zahraniční bojovníky operovat v pohraničí," uvedl Abádí. Podobné stanovisko zaznělo později i z úst vrchního představitele irácké armády v Sindžáru.

V pondělí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že se šéf tureckých zpravodajských služeb setká se svými protějšky v Iráku a probere s nimi iráckou vojenskou operaci v Sindžáru. Při té příležitosti Erdogan dodal, že "udělá, co je zapotřebí", pokud irácké síly selžou, čímž naznačil možné přímé zapojení turecké armády na severu Iráku.

Minulý pátek se objevily zprávy, že se kurdští ozbrojenci chystají Sindžár opustit. V regionu PKK působí od roku 2014, kdy její bojovníci přišli na pomoc příslušníkům jezídské menšiny, kteří se stali terčem útoků teroristické organizace Islámský stát (IS).

PKK bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku; za teroristickou organizaci ji považuje rovněž Evropská unie a Spojené státy. Desítky let PKK operuje v severoirácké horské oblasti Kandíl u hranice s Íránem.

Témata:  Irák Kurdové Hajdar Abádí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy