Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šílenec zavede USA do katastrofy? Může dojít k "nepředstavitelnému krveprolití", varuje známý deník

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Poradce prezidenta USA pro národní bezpečnost má koordinovat utváření politiky v rámci americké administrativy, řešit neshody mezi jednotlivými úřady, detailně plánovat důležitá rozhodnutí a krom toho prezentovat prezidentovi své vlastní názory, vysvětluje editorial serveru Washington Post. Prestižní deník varuje, že John Bolton, který se má dle oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa příští měsíc uvedené funkce ujmout, pro ni není vhodný.

Rigidní ideolog, "šílenec" Bolton

Bolton má renomé rigidního, silného ideologa, který šikanoval kolegy a překrucoval zpravodajské materiály, připomíná renomovaný deník. Zmiňuje Boltonovo obhajování extrémních opatření, například preventivních vojenských úderů na Severní Koreu a Írán, které mohou zavést Trumpa a Spojené státy do katastrofy.       

"Není jasné zda si Trump vybral Boltona, jelikož souhlasí s jeho názory, nebo se mu zkrátka líbilo sledovat jeho komentáře pro televizi Fox News," píše washingtonský server s odkazem na zvěsti, že šéf Bílého domu bývalého velvyslance Spojených států při OSN Boltona  neangažoval dříve jen kvůli tomu, že se mu nelíbí jeho hustý knír.

Ať jde o záměr či náhodu, Trump podle vlivného serveru pravděpodobně obnoví konflikty a chaos ve svém bezpečnostním týmu, který se pod tandemem H. R. McMaster-Rex Tillerson, nedávno odvolanými poradcem pro národní bezpečnost a ministrem zahraničí, jevil jako kompetentní.

McMaster, který přibyl na rostoucí seznam respektovaných veřejných osobností, jejichž pověst Trump pošpinil, dokázal očistit Radu pro národní bezpečnost od nekvalifikovaných lidí, které do ní přivedl jeho předchůdce, Michael Flynn, konstatuje Washington Post. Zatímco McMaster přilákal některé profesionály zahraniční politiky, ti budou muset nyní zvážit Boltonovu známou historii zahrnující pokus přinutit zpravodajce ministerstva zahraničí k odsouhlasení lživých tvrzení, že Kuba vlastní biologické zbraně.

Bolton také obtěžoval pracovnici Agentury spojených států pro mezinárodní rozvoj Melody Townselovou, která v roce 2005 vypověděla před senátním výborem pro zahraniční vztahy, že ji Bolton v roce 1994 naháněl po hotelu v Moskvě, házel po ni věcmi, nechával ji pod dveřmi výhružné vzkazy a "celkově se choval jako šílenec", poukazuje editorial.

Hrozí radikální obrat v zahraniční politice

Republikánští senátoři, kteří se zabývali Boltonovou historií, odmítli potvrdit tohoto muže do pozice amerického vyslance při OSN a je pravděpodobné, že Boltona by odmítl i současný senát, pokud by byl navržen do funkce vyžadující schválení, soudí washingtonský deník. Přiznává, že Trump si může poradce pro národní bezpečnost vybrat sám, ale volba Boltona nevěstí pouze personální zemětřesení, ale také radikální obrat v prezidentově zahraniční politice.

"McMaster spolu s Tillersonem a ministrem obrany Jimem Mattisem přesvědčili Trumpa, aby upustil od jistých zbrklých kroků, například zrušení jaderné dohody s Íránem a stažení amerických vojsk z Afghánistánu," pokračuje renomovaný server. Varuje, že nyní bude hlavní prezidentův zahraničněpolitický poradce povzbuzovat jeho sklony k vypovězení zmíněné dohody, což by ochladilo vztahy USA s jejich spojenci a přiblížilo konflikt s Teheránem.

Boltonovo veřejné prosazování války s KLDR pak může pohřbít již tak riskantní plán Trumpa setkat se s Kim Čong-unem, severokorejským vůdcem, naznačuje prestižní deník. Obává se, že pokud Trump dá na Boltonův argument, že preventivní úder je vhodný k vypořádání se s jadernou hrozbou, východní Asie a možná i území USA se mohou stát dějištěm nepředstavitelného krveprolití.

Vlivný deník tak doporučuje čelním představitelům Republikánské strany v Kongresu, aby proti Boltonovu jmenování vystoupili. Ti však opakovaně ukázali, že nejsou ochotní postavit se Bílému domu, deklaruje Washington Post. Dodává, že naději proto představují Jim Mattis a další kompetentní osoby zůstávající v Trumpově administrativě, kteří snad vyváží zřejmě provokativní vliv Boltona na prezidenta.

Témata:  USA Donald Trump John Bolton

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy