Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Maďarsku podle průzkumu vyhrají strany současné vládní koalice

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť – Do parlamentních voleb v Maďarsku zbývají necelé dva týdny. Favoritem zůstávají strany současné vládní koalice pod vedením premiéra Viktora Orbána. 

Volby se konají v neděli 8. dubna. Podle dnes zveřejněného průzkumu by volební koalice Orbánovy strany Fidesz a Křesťanskodemokratické lidové strany (KDNP) vicepremiéra Zsolta Semjéna by podle průzkumu podpořilo 52 procent voličů, kteří se už rozhodli k volbám jít. Fidesz a výrazně menší KDNP společně vládnou již od roku 2010.

Na druhém místě by skončila krajně pravicová strana Jobbik, která by získala 15 procenty hlasů. V minulých volbách v roce 2014 získala téměř 21 procent hlasů a v končícím volebním období byla druhou nejsilnější opoziční stranou.

Třetí místo by s 11 procenty obsadila společná levicová kandidátka Maďarské socialistické strany (MSZP) a strany Dialog za Maďarsko (Párbeszéd). Po osmi procentech by získaly Demokratická koalice (DK) a ekologicky zaměřená strana LMP.

Pětiprocentní hranici by podle průzkumu institutu Nézöpont nepřekročilo hnutí Momentum, které vešlo ve známost především úspěšnou peticí, jíž dosáhlo stažení kandidatury Budapešti na pořádání letních olympijských her v roce 2024.

Témata:  Maďarsko Fidesz Jobbik

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy