Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běloška dostala v JAR tři roky vězení, rasisticky urážela policistu černé pleti

Jihoafrická republika
Jihoafrická republika
Foto: Pixabay

Johannesburg – Soud v Jihoafrické republice dnes na tři roky poslal do vězení bělošku, která rasisticky urážela černošského policistu, napsal zpravodajský server BBC. Právní zástupce ženu hájil tím, že v té době nebyla v normálním stavu, protože se krátce předtím stala obětí loupeže.

Proces podle agentury Reuters zviditelnil postoje, jež v JAR přetrvávají i 24 let od konce apartheidu. Dosud lidé v obdobných případech dostávali pouze pokutu, média rozsudek označují za mezník.

V roce 2016 upoutala na internetu pozornost videonahrávka, na níž bývalá realitní makléřka Vicki Mombergová častuje rasistickými nadávkami černošského policistu, který se jí snažil pomoci poté, co se jí v nákupním středisku vloupali do vozu.

Mombergová na ní mimo jiné říká, že chce jednat s bílým policistou nebo etnickým Indem a že černoši jsou "jednodušší a zkrátka k ničemu", nemají podle ní "o ničem ani páru". Několikrát dokonce policistu označila výrazem "kaffir", slangovým označením pro černocha z dob apartheidu, a tedy jednou z nejhorších jihoafrických nenávistných nadávek.

Soudkyně při vynášení rozsudku uvedla, že někomu může připadat přísný, účelem však je dát najevo, že rasismus nebude v JAR tolerován. Jeden rok byl ženě podmínečně odpuštěn; ta se chce odvolat.

Minulý rok dostali dva bílí farmáři každý více než 10 let vězení, protože donutili černošského muže, kterého předtím zbili, vlézt do rakve a vyhrožovali mu, že ho pohřbí zaživa. Podle deníku The New York Times v Jihoafrické republice segregace černošské většiny tvořící 75 procent populace v JAR přetrvává, protože politická svoboda černochům nepřinesla materiální zisky.

Témata:  Jihoafrická republika rasismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy