Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku obžalovali podnikatele, který měl vazby na Fica a Kaliňáka

Vlajka Slovenské republiky
Vlajka Slovenské republiky
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Slovenská prokuratura obžalovala kontroverzního realitního magnáta Ladislava Bašternáka, který byl známý svými vazbami na již bývalého exministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Bašternák je podezřelý, že jako jednatel soukromé společnosti neoprávněně žádal vrácení DPH ve výši bezmála dvou milionů eur při obchodování s byty. Odpočet DPH byl firmě vyplacen.

Bašternák se údajně chtěl vyhnout trestnímu stíhání tím, že zmiňovanou částku státu vrátil. Slovenský ústavní soud ale již dříve rozhodl, že takzvanou účinnou lítost nelze uplatnit v případě nadměrných odpočtů DPH.

Z dostupných informací vyplývá, že Bašternákova společnost vykázala neobvykle vysokou nákupní cenu sedmi bytů, které pak převedla za mnohem nižší částky na jiné majitele. Bašternák podle médií například tvrdil, že za byty zaplatil 12 milionů eur (305,5 milionu Kč) v hotovosti.

Ve zmiňované kauze policie po souhlasu prokuratury trestní oznámení nejprve odmítla. Nové vyšetřování bylo zahájeno v roce 2016, až když na případ upozornila média.

Předloni vyšlo najevo, že s Bašternákem obchodoval tehdejší ministr vnitra a místopředseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Kaliňák. Ten později připustil, že v roce 2013 koupil od Bašternáka podíl ve firmě, která obchoduje s realitami, a že od této firmy dostával peníze.

Od Bašternáka si pronajímá byt v luxusní bratislavské čtvrti bývalý slovenský premiér a šéf Směru-SD Robert Fico, který v minulosti řekl, že se z bytu odstěhuje, pokud bude podnikatel obviněn. Do své demise v polovině března se nejdéle sloužící slovenský předseda slovenské vlády z Bašternákova bytu podle dostupných informací nevystěhoval.

Témata:  Slovensko Robert Fico

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy