reklama

Americké úřady chtějí v budoucnu zjišťovat detailní informace, jak se žadatelé o víza chovají na internetu a zejména na sociálních sítích jako jsou Instagram, LinkedIn, Reddit či YouTube. Do žádosti o víza budou muset uvést svá uživatelská jména na sociálních sítích za posledních pět let a rovněž telefonní čísla a emailové účty, které v této době používali.

Návrh bude schvalovat prezidentský Úřad pro řízení a rozpočet (OMB), podle předpokladů však nové opatření projde, protože zvýšení ochrany před možným terorismem a dalšími bezpečnostními riziky je jednou z priorit prezidenta Donalda Trumpa.

"Už nyní od všech žadatelů o víza vyžadujeme kontaktní informace, historii jejich cest, informace o rodinných příslušnících a minulé adresy pobytu. Sbírání těchto dodatečných informací posílí proces prověřování žadatelů a potvrzování jejich identity," uvedlo ministerstvo zahraničí USA.

Nová pravidla se nelíbí například Americké unii občanských práv (ACLU). "Lidé se teď budou muset ptát, zda něco z toho, co napíší online nebude špatně pochopeno nebo špatně vyloženo vládními úředníky," uvedla zástupkyně ACLU Hina Shamsiová. "Existuje tu také reálné nebezpečí, že skenování sociálních sítí nespravedlivě zasáhne zejména žadatele z muslimských zemí," dodala.

Češi žádné změny nepocítí, protože ČR má se Spojenými státy bezvízový styk.