Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se naštval kvůli televiznímu pořadu, nechce podpořit program pro dětské přistěhovalce

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Šéf Bílého domu Donald Trump nepodpoří program pro dětské přistěhovalce DACA, protože americko-mexická hranice se stává nebezpečnější. Pohrozil také, že pokud Mexiko nezastaví proudy migrantů, Spojené státy odstoupí ze Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA).

DACA chrání před deportací zhruba 800.000 přistěhovalců, kteří do USA přišli jako děti. Účastníci programu mají dvouletou záruku, že nebudou vyhoštěni, v USA navíc mohou legálně pracovat.

Trump si jen krátce poté, co prostřednictvím twitteru popřál pěknou velikonoční neděli, postěžoval, že "liberální" zákony znemožňují pohraničníkům dělat jejich práci, a republikáni by měli radikálně protlačit "ihned přísné zákony". "Už žádná DACA!" dodal.

Deník The New York Times (NYT) napsal, že americký prezident zjevně reagoval na zpravodajský pořad Fox & Friends, který jen několik minut předtím odvysílal příspěvek o několika stovkách migrantů ze Střední Ameriky, již v karavanech směřují k hranici Mexika s USA.

Program DACA dosud fungoval na základě prezidentova nařízení. Trump minulý rok oznámil, že program končí, ale jeho rozhodnutí blokují soudy. Prezident dosud vyjednával s demokraty o legislativním řešení problému. Jeho nedělní tweet napovídá, že už program podporovat nebude, napsal list NYT.

Na Trumpovy tweety reagoval levicový kandidát na mexického prezidenta Andrés Manuel López Obrador, podle nějž zeď na hranici a síla nevyřeší bezpečnost ani sociální problémy. Jednání o nové podobě NAFTA by se podle něj mělo konat až po prezidentských volbách v Mexiku, které budou 1. července.

Témata:  Donald Trump přistěhovalectví USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy