Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodní válka v plném proudu? Čína uvalila cla na desítky výrobků z USA

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Peking - Čína s platností ode dneška zavádí cla ve výši až 25 procent na 128 výrobků ze Spojených států. Nařízení se týká například amerického mraženého vepřového, vína, některého ovoce a ořechů.

Čína už na konci března vyzvala USA, aby se "stáhly z okraje propasti" a vyhnuly se hrozící obchodní válce. Již tehdy avizovala, že v odpovědi na uvalení cla na ocel a hliník by mohla cla zavést na zboží z USA v hodnotě tří miliard USD (62 miliard korun).

Na některé ovoce a ořechy, například jablka a mandle, Peking s platností ode dneška uvalil clo ve výši 15 procent, na osm produktů včetně vepřového dokonce ve výši 25 procent.

"Pozastavení celních ústupků ze strany Číny je legitimní akcí přijatou na základě pravidel WTO (Světové obchodní organizace) za účelem ochrany čínských zájmů," uvedlo čínské ministerstvo financí.

Prezident Donald Trump na konci března podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 50 miliard dolarů.

Cla na dovoz ocele a hliníku prezident Trump podepsal 8. března. Výjimku dostaly Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Mexiko a Jižní Korea a na poslední chvíli dočasně také země EU.

Témata:  Čína clo USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy