Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku byla zadržena dvojice oligarchů, kauza má prý politický podtext

Ruská měna, rubl
Ruská měna, rubl
Foto: Pixmac

Moskva - V Rusku byli zatčeni miliardáři Zijavudin a Magomed Magomedovovi kvůli podezření z krádeže 2,5 miliardy rublů (900 milionů korun) při realizaci státních zakázek. Hrozí jim doživotí. Média spekulují, že kauza má politický podtext.

Zatčení vyvolalo v Rusku pozdvižení, protože jde o první zásah státní moci proti oligarchům od zatčení bývalého nejbohatšího Rusa Michaila Chodorkovského v roce 2003.

Podle listu Kommersant jsou bratři Magomedovovi obviněni i ze zločinného spiknutí. Obohatit se měli při stavbě nové fotbalové arény v Kaliningradu a při realizaci několika infrastrukturních projektů v Petrohradě.

Ruský časopis Forbes odhaduje hodnotu majetku Zijavudina Magomedova na 1,4 miliardy dolarů (29 miliard korun), jmění jeho bratra je srovnatelné.

Bratři Magomedovovi, kteří pocházejí ze severokavkazského Dagestánu, patří podle ruských komentátorů do okruhu premiéra Dmitrije Medveděva, jehož dny v úřadu předsedy vlády jsou údajně sečteny. Prezident Vladimir Putin po květnové inauguraci jmenuje novou vládu a podle médií lze očekávat přesuny.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov politické pozadí kauzy popřel. Tvrzení, že před rozdělováním vládních postů proti sobě bojují vlivové skupiny v Kremlu, označil za "politické klepy".

Témata:  Rusko oligarchové RUB

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy