Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francii čekají tři měsíce stávek, polovina občanů protest podporuje

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francii čeká tříměsíční vlna stávek. Železničáři se bouří proti plánu prezidenta Emmanuela Macrona postupně liberalizovat železniční dopravu a novým zaměstnancům zadlužených SNCF odepřít tradiční velkorysé benefity. Podle průzkumu má 46 procent Francouzů za to, že protestní hnutí je odůvodněné.

Pracovníci státních železnic aktuálně užívají zvláštního statusu, který zahrnuje fixní růst platu, časově neomezené smlouvy a u strojvůdců odchod do důchodu krátce po dosažení 50 let věku.

První dva z 36 stávkových dní ohlášených na nadcházející tři měsíce čekají Francii v úterý a středu, výpadky na nádražích by ale měly začít už dnes od 19:00 SEČ.

"Tato stávka tvrdě zasáhne zákazníky. Je nastavená tak, aby měla maximální dopad na provoz," řekl šéf SNCF Guillaume Pepy. "Několikrát jsme řekli, že od večera 2. dubna do rána 5. dubna bude jezdit velmi málo vlaků. Nebylo by tudíž rozumné chodit na nádraží, pakliže váš spoj není potvrzený," vzkázal Francouzům.

Tříměsíční vlna stávek bude první opravdovou zkouškou pro reformní odhodlání prezidenta Macrona. Podle nového průzkumu Ifop ji podporuje "tak, jak byla představena" 51 procent respondentů, zároveň 72 procent z nich vyjádřilo přesvědčení, že vláda svůj plán dotáhne do konce a tlaku stávky nepodlehne.

Ministryně dopravy Elizabeth Borneová o velikonočním víkendu představila způsob, jakým chce vláda od roku 2020 vnášet do vlakové dopravy konkurenci, ale ujišťovala, že zároveň s ní přijde "opravdová přenosnost práv". "Stávajícím pracovníkům železnic zůstane při přechodu ke konkurenci jejich status a většina jejich výhod. Za těchto okolností se musím ptát, v čem je problém," řekla deníku Le Parisien.

Témata:  Francie stávka SNCF

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy