Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé státní zastupitelství požaduje vazbu pro Puigdemonta

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Berlín - Státní zastupitelství v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku požádalo tamní soud o uvalení vydávací vazby na Carlese Puigdemonta. Katalánský expremiér čelí ve Španělsku obžalobě ze vzpoury a zpronevěry veřejných financí, za což mu hrozí desítky let vězení.

Podle serveru Spiegel Online státní zástupci po přezkoumání eurozatykače došli názoru, že by pětapadesátiletý politik měl být vydán do Španělska.

Pokud německý soud státnímu zastupitelství vyhoví, bude Puigdemont ve vydávací vazbě, dokud se nerozhodne o tom, zda je žádost Španělska o jeho vydání oprávněná. Vrchní zemský soud ve Šlesvicku-Holštýnsku by měl standardně rozhodnout do 60 dní od zadržení.

Obžalobě ze vzpoury vůdce katalánských separatistů čelí kvůli tomu, že loni na podzim v rozporu se španělskou ústavou uspořádal referendum o nezávislosti Katalánska, i když se dalo očekávat, že při něm dojde k násilnostem. Obžaloba ze zpronevěry veřejných financí se taktéž týká referenda o nezávislosti.

Spolková republika sice trestný čin vzpoury nezná, podle nejvyššího státního zastupitelství ve Šlesvicku-Holštýnsku je ale srovnatelný s německým trestným činem velezrady. Puigdemont tak může být vydán.

Politik obžalobu odmítá a tvrdí, že je politicky motivovaná. V den referenda o nezávislosti podle něj ze strany Katalánců nedošlo z žádnému násilí, které je ale předpokladem pro trestný čin vzpoury.

Témata:  Německo Španělsko Katalánsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy