Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novičok mohli vyrobit kdekoli na světě, tvrdí expert

Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Moskva - Nervově paralytická látka použitá při otravě ruského agenta Sergeje Skripala mohla být vyrobena kdekoli na světě. V rozhovoru pro ruskou státní televizi RT to dnes prohlásil ruský armádní chemik Igor Rybalčenko.

Pro dobře vybavenou laboratoř "není problém" syntetizovat látku označovanou na Západě jako novičok, řekl Rybalčenko.

Všechny komponenty, které jsou k výrobě novičoku potřebné, jsou k mání na volném trhu, tvrdí ruský chemik, který je šéfem ústředních chemických laboratoří ruské armády. Vyrobit smrtící jed tak je prý možné kdekoli ve světě.

Rusko na obviňování z odpovědnosti za otravu Skripala už několikrát reagovalo upozorněním, že obdobnou látku mohly vyvíjet země jako Británie, Švédsko, Česká republika, Slovensko nebo USA. Ruský prezident Vladimir Putin dnes při návštěvě Turecka řekl, že látku typu novičok mohlo vyrobit zhruba dvacet zemí světa. Odvolal se přitom na mínění mezinárodních expertů.

Moskva v této souvislosti odkazuje na Organizaci pro zákaz chemických zbraní, která sice podle ruských expertů může určit složení otravné látky, nikoli ale zemi jejího původu. Ani britští experti nebyli podle dnešní zprávy z Londýna s to prokázat, že nervově paralytická látka použitá v březnu proti ruskému dvojitému agentovi byla vyrobena v Rusku. Podle některých ruských médií se nejspíš původ nikdy nezjistí.

Témata:  Rusko vědci chemické zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy