Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o zvon s hákovým křížem je u konce, někdo znak odstranil

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Na zvonu kostela v dolnosaském Schweringenu byl hákový kříž a nacistický text "Všechno pro vlast - Adolf Hitler". Spor, zda má být odstraněn, po několika měsících ukončili neznámí "pachatelé".

"Pachatelé" znak před Velikonoci odstranili. "Udělali jsme jarní úklid. Nevyčistili jsme jen vesnici, ale také zvon. Od špíny od holubů, od špíny od nacistů, která ještě po 80 letech hrozila rozdělit obyvatele vesnice," stálo v dopise, který zůstal připevněný na dveřích kostela.

Protestantská církev, která kostel spravuje, uvedla, že se "uklízeči" do objektu dostali zřejmě na Zelený čtvrtek za pomoci klíče. Zástupci církve nyní prověří, jak dál postupovat. Odborník podle nich posoudí, nakolik poškození zvonu změnilo jeho zvuk.

Kontroverze s nacistickými zvony v Německu řeší i další obce. Na konci února například zastupitelstvo západoněmecké vesnice Herxheim am Berg rozhodlo, že na svém místě v protestantském kostele zůstane zvon, který nese jméno Adolfa Hitlera.

Témata:  Německo kostely Adolf Hitler

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy