Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Johnson kvůli tvrzení, že novičok je z Ruska, čelí vlně otázek

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn - Britský ministr zahraničí Boris Johnson čelí nepříjemným otázkám kvůli svému tvrzení, že podle britských expertů chemická látka použitá v Salisbury proti ruskému dvojitému agentovi Sergeji Skripalovi pochází z Ruska.

V úterý to totiž popřel šéf výzkumného střediska v Porton Downu, podle něhož odborníci určili, že šlo o nervově paralytickou látku novičok, ale nebyli s to zjistit, odkud pochází. Tomuto přešlapu šéfa britské diplomacie dnes věnují pozornost hlavní britská média.

Johnson se navíc v této souvislosti dostal pod tlak, aby vysvětlil, zda se pozice vlády v záležitosti změnila poté, co byl vymazán tweet ministerstva zahraničí obviňující z útoku na Skripala Moskvu.

Ministr před dvěma týdny v rozhovoru poskytnutém německé stanici Deutsche Welle na otázku, proč věří, že látka použitá v Salisbury pochází z Ruska, odpověděl: "Když se podívám na důkazy, mám tím na mysli lidi z laboratoře v Porton Downu..." Dodal, že tamní experti mají vzorky této látky a že jsou si "naprosto jistí".

Šéf britského armádního výzkumného střediska v Porton Downu Gary Aitkenhead v úterý stanici Sky News řekl, že experti této laboratoře určili, že nervově paralytická látka použitá v březnu proti Skripalovi a jeho dceři byl novičok. Zároveň však přiznal, že nebyli schopni prokázat, zda byla vyrobena v Rusku.

Témata:  Boris Johnson Sergej Skripal

Související

Aktuálně se děje

29. září 2024 22:05

29. září 2024 17:25

Bedla na řízky. Ale pozor, jsou i jedovaté. Na co si musíte dávat pozor?

Houbařská sezóna vrcholí, a mezi nejvyhledávanějšími houbami jsou bedly. I když se tyto houby často považují za snadno rozpoznatelné, jejich identifikace může být pro laické sběrače problematická. Některé druhy bedel jsou totiž jedovaté a mohou způsobit závažné zdravotní potíže. Konzumace jedovatých exemplářů může vést nejen k hospitalizaci, ale i k nepříjemným alergickým reakcím, jako jsou zvracení, průjem či nadměrné pocení.

Zdroj: Tomáš Karas

Další zprávy