Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zachraň se, kdo můžeš? Analytik promluvil o blížící se "karavaně" migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

NÁZOR - "Schovejte své cennosti! Chraňte své ženy! Zachraň se, kdo můžeš! Vizogóti před branami. Máme to sečtené!" začíná svůj komentář pro server Washington Post vojenský historik a mezinárodněpolitický analytik Max Boot. Tak podle něj zhruba zní zpráva, kterou americký prezident Donald Trump vyslal tento týden svými tweety, v nichž hystericky, zbaběle, nelidsky a částečně pomateně psal o "karavaně" migrantů ze střední Ameriky, která míří skrz Mexiko do USA.

Trumpova velikonoční smršť

Trump začal svou smršť na velikonoční neděli, znepokojen "prvotřídními" zpravodajskými analytiky z televize Fox, poukazuje Boot. Odkazuje na Trumpův vzkaz bez špetky křesťanského soucitu a lásky k bližnímu: "Příslušníci pohraniční stráže nemohou dělat dobře svou práci na hranici kvůli směšným liberálním (demokratickým) zákonům typu chyť a pust. Nebezpečí stoupá, karavany přicházejí. Republikáni musí sáhnout po jaderném řešení a protlačit zákony. Nyní. Žádná další dohoda DACA!"

Jak historik připomíná, americký prezident pokračoval v pondělí, když napsal, že Mexiko má "absolutní právo" nevpustit ony "obří karavany" lidí na své území a jižního souseda vyzval, aby je zastavoval i na své hranici s USA, což je údajně možné na základě mexických zákonů neumožňujících lidem průchod do Spojených států, které mají údajně neefektivní pohraniční legislativu.

Šéf Bílého domu v pondělí dodal, že země jako Honduras a Mexiko, k nimž jsou Spojené státy velmi štědré, údajně posílají do USA lidi skrze své slabé imigrační opatření, opět psal o blížících se "karavanách", kvůli kterým je potřeba schválit zákon o stavbě zdi na americko-mexické hranici, protože "Demokraté nechávají hranice otevřené drogám a zločinu", doplňuje analytik.

"Velká karavana lidí z Hondurasu, nyní postupující skrze Mexiko a míří k naší slabě chráněné hranici, musí být zastavena, než se tam dostane. Dojná kráva NAFTA je ve hře, stejně jako zahraniční pomoc Hondurasu a zemím, které toto umožňují. Kongres MUSÍ OKAMŽITĚ JEDNAT!" cituje Boot úterní Trumpův Tweet. Pokládá otázku, co je vlastně ona děsivá "karavana", která vede prezidenta k tweetům ve verzálkách.

Ukázalo se, že jde o zhruba tisícovku migrantů, zahrnující tři stovky dětí a čtyři stovky žen, především z Hondurasu, malé země zmítané chudobou, korupcí, politickým násilím a jednou z nejvyšších mírou vražd na světě, vysvětluje analytik. Odkazuje na tvrzení listu New York Times, že tito migranti cestují společně mimo jiné proto, aby se bránili únoscům, zlodějům a násilníkům, kteří sledují migrační trasy a zároveň aby na sebe upoutali větší pozornost.   

Uvedení migranti žádají o azyl v rámci programu DACA na ochranu dětí, na který však nemají nárok, protože ten se vztahuje jen na migranty, kteří přišli do USA před rokem 2007, píše Boot. Zdůrazňuje, že Mexiko rozhodně této "karavaně" neumožnilo volný průchod, ale údajně deportovalo na 400 jejích členů, byť ostatním umožnilo požádat o azyl, ať již Mexiku či Spojených státech.

Skutečné hrozby Trump ignoruje

Americká pohraniční stráž má na 20 tisíc příslušníků, kteří loni dopadli více než 310 tisíc lidí pokoušejících se dostat do USA, uvádí historik. Troufá si proto tvrdit, že tato stráž je schopná ochránit americké území před tisícovkou vyčerpaných uprchlíků i bez pomoci armády či výstavby zdi na hranicích, k čemuž urguje Trump.

"A jaká hrůza se snese na Spojené státy, pokud budou jednat se špetkou vřelosti a vpustí pár Hondurasanů?" ptá se Boot. Tvrdí, že půjde bezpochyby o nové dříče, kteří - podobně jako většina přistěhovalců - učiní z USA větší zemi. Navzdory Trumpovu strašení se totiž Amerika netopí v záplavě ilegálních migrantů a naopak zažívá jejich odliv zpět do Mexika, připomíná analytik. Dodává, že Trumpovy hrozby rozpuštěním NAFTA a ukončením pomoci Hondurasu, by v případě naplnění problém nelegální migrace jen zhoršily, protože by destabilizovaly Mexiko i Honduras.

Trumpovo poselství, že i tisícovka migrantů představuje existenční hrozbu pro jedinou světovou supervelmoc, označuje historik za další příklad xenofobie, kterou se prezident snaží zaujmout svou bělošskou, dělnickou voličskou základnu. Tvrdí, že šéf Bílého domu opět ukázal nedostatek lidskosti a rozhledu, které se od něj očekávají.

Ze všech hrozeb ve světě se Trump zaměřil na pár migrantů, kteří ve skutečnosti žádnou hrozbou nejsou, deklaruje analytik. Předkládá výčet problémů, které prezident upozadil: obchodní válku s Čínou děsící trhy, ruský pokus o vraždu agenta Skripala, ruské a íránské válečné zločiny v Sýrii, saúdskou válku v Jemenu, americkou válku v Afghánistánu, ruskou invazi na Ukrajinu, volby v Iráku či povstalce v Somálsku, Nigérii, Mali, Libyi a dalších zemích.     

"Neměl by Trump věnovat čas biflování se na summit s Kim Čong-unem nebo řešit, co udělat s íránskou jadernou dohodou, namísto démonizace bezbranných uprchlíků?" ptá se Boot. Konstatuje, že podobně jako mnoho autoritářů před ním, i Trump ignoruje skutečné hrozby, kterým jeho země čelí, a preferuje vytváření neexistujících krizí, které mu umožňují hrát na předsudky veřejnosti s cílem upevnit si vlastní moc.

Témata:  USA Donald Trump uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy