Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezletilí uprchlíci terorizují Paříž. Obyvatelé volají o pomoc, bojí se vycházet

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž - Obyvatelé pařížských oblastí La Chapelle, Goutte-d'Or a Barbès, kde žije velký počet migrantů, požadují po vládě, aby zastavila marocké gangy migrantů. Ty údajně útočí především na velmi mladé ženy.

Petice, kterou podepsalo více než 1600 lidí, žádá tamní samosprávu, aby přijala opatření kvůli gangům marockých migrantů většinou ve věku od 14 do 17 let, z nichž mnozí jsou závislí na drogách.

Deník Le Parisien cituje Mireille, ženu žijící na jednom z problematických předměstí. Přistěhovalci se podle jejích slov zaměřili i na ni a její patnáctiletou dceru.

„Poprvé to bylo v neděli, viděla jsem na chodníku ty mladé lidi a cítila jsem se ohrožená, když jsme procházely kolem. Hned poté jeden z nich vyskočil po krku mé dcery - možná aby jí sundal náhrdelník, ale ona se mu vysmekla a začala plakat,“ popisovala incident Francouzka.

„Následující den jsme podali stížnost, ale teď už na ulici nejsem klidná a ona také ne. Je naprosto nefér, že v této čtvrti není možné volně chodit ven,“ dodala.

Petici podepsalo i 257 majitelů obchodů. Ti poukazují na rostoucí počet loupeží ve svých obchodech i řadu na případů, kdy byli okradeni jejich zákazníci - někteří přímo před jejich obchody nebo stánky.

Text výzvy, ve které obyvatelé za velké problémy označují mimo jiné násilí, vloupání, prostituci a nárůst obchodu s drogami, byl předán také starostovi 18. pařížského obvodu Ericu Lejoindremu.

Město Paříž se v minulosti pokusilo pomoci mladým migrantům a vyčlenilo například 700 tisíc eur na otevření přijímacího střediska, jehož cílem bylo dostat děti pryč z ulice. Jenže  většina dětí migrantů o něj neprojevila vůbec žádný zájem.

Témata:  Francie gangy kriminalita uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy