Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští vojáci zabili americkou novinářku úmyslně, její smrt oslavovali, tvrdí dezertér

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington – Vojáci syrské armády v roce 2012 zaútočili na americkou válečnou novinářku Marii Colvinovou záměrně a když se dozvěděli, že jí střela zabila, začali oslavovat. Pod přísahou to ve výpovědi uvedl bývalý příslušník zpravodajských služeb syrského režimu. Svědek nyní žije legálně v Evropě a obává odvety za svou dezerci, píše AP.

Informovala o tom agentura AP. Syrskou vládu za vraždu Colvinové zažalovala její rodina. Americký zákon to umožňuje, jelikož Sýrie je na seznamu zemí, které podporují terorismus.

Šestapadesátiletá novnářka zemřela v únoru 2012 poté, co syrští vojáci bombardovali čtvrť Bábá Amr, která byla baštou povstalců v Homsu. Spolu s ní při útoku zahynul i francouzský fotograf Rémi Ochlik. V době bombardování byli v ostřelovaném domě další čtyři západní novináři, ti ale přežili.

Z dnes zveřejněné výpovědi bývalého příslušníka zpravodajských služeb syrské vlády, který je ve spisech označován pod pseudonymem Ulysses, vyplývá, že Asadova armáda plánovala z Homsu unášet a následně vraždit novináře a aktivisty hájící lidská práva.

Když se smrt Colvinové potvrdila, generálmajor Rafík Šahádah podle svědka vykřikl "Colvinová byla pes a teď je mrtvá. Ať jí teď pomáhají Američané". Dnes stojí zmíněný generálmajor v čele syrských vojenských zpravodajských služeb. Do útoku byl podle svědka přímo zapojen Asadův bratr Máhir, který stojí v čele 4. divize syrské armády, a sedm dalších vojáků.

Damašek na nejnovější obvinění nereagovala, ale Asad již v minulosti odmítl, že jeho vojska novinářku zabila ve snaze ji umlčet. Podle televize Al-Džazíra se však rovněž nechal slyšet, že „Colvinová dostala, co si zasloužila".

Colvinová se chvíli před smrtí objevila v živém vstupu pro televizi CNN. Tehdy uvedla, že lidé v Homsu trpí zimou a hladoví a že syrská armáda neútočí na vojenské cíle, ale na civilisty.

Témata:  USA Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy