Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké senátory děsí výhrůžky Trumpa, chystají ochranu pro vyšetřovatele Muellera

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Čtyři senátoři USA se chystají navrhnout ochranné opatření pro zvláštní vyšetřovatele, kterým by hrozilo nenadálé odvolání z funkce. Reagují tak na výhrůžky prezidenta Donalda Trumpa, že se zasadí o propuštění Roberta Muellera, který vyšetřuje takzvanou ruskou kauzu a který se nově zaměřil i na údajný Trumpův poměr s pornoherečkou Stormy Daniels.

Republikáni Thom Tillis a Lindsey Graham se připojili k demokratům Chrisi Coonsovi a Corymu Bookerovi v přípravě legislativní úpravy, která by kterémukoli vyšetřovateli zajistila desetidenní lhůtu, během níž by se mohl soudně proti propuštění odvolat. 

Demokraté o větší ochranu zvláštních vyšetřovatelů usilují už dlouho, přesvědčit republikány, aby se k nim připojili, se jim ale zatím nedařilo. Až poslední Trumpovy výroky dva z nich přiměly k aktivitě. Je ale stále otázkou, zda by opatření prošlo Kongresem ovládaným republikány, z nichž mnozí jsou stále přesvědčeni, že Trump své výhrůžky nesplní.

Trumpovu reakci vyvolaly pondělní prohlídky kanceláře a bytu jeho osobního právníka Michaela Cohena, který pár dnů před prezidentskými volbami v roce 2016 zaplatil Stephanii Cliffordové 130.000 dolarů (2,7 milionu Kč), aby koupil její mlčení o intimním styku s Trumpem. 

Témata:  Donald Trump Senát USA USA Robert Mueller

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy