Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pentagon je připraven navrhnout varianty úderů proti Sýrii

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Americký ministr obrany James Mattis oznámil, že americká armáda je připravena navrhnout možnosti vojenských úderů proti Sýrii, bude-li to z rozhodnutí prezidenta vhodné. Jeho slova citují agentury Reuters a AFP.

Podle agentury Reuters jsou Mattisova slova opatrnější než dřívější výroky Donalda Trumpa. Prezident USA na twitteru na budoucí starty amerických raket dokonce přímo upozornil Moskvu. „Připrav se Rusko, protože (rakety) přijdou, pěkné a nové a 'chytré'!" napsal prezident. Kreml vzápětí jeho „twitterovou diplomacii" odmítl.

Šéf Pentagonu informoval, že USA stále analyzují zpravodajské informace o chemickém útoku v Sýrii, za který podle Washingtonu nese odpovědnost režim syrského prezidenta Bašára Asada. „Pořád na tom pracujeme," prohlásil.

Možnost amerického úderu během rozhovoru okomentoval Mattis při návštěvě nizozemské armádní delegace. Na dotaz, zda má k dispozici dostatek důkazů pro obvinění syrského režimu, řekl: „Stále analyzujeme zpravodajské informace, naše vlastní i našich spojenců. Pořád na tom pracujeme."

Na další dotaz, zda je americká armáda připravena zaútočit v Sýrii, dostane-li příkaz, Mattis řekl, že Pentagon „je připraven navrhnout vojenská řešení, budou-li vhodná, jak prezident rozhodne".

Témata:  USA Pentagon Rusko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy