Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OPCW potvrdila výsledky britských testů novičoku, za útokem prý stál stát

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Testy čtyř laboratoří Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdily výsledky britských testů nervově paralytické látky použité k otravě Sergeje Skripala a jeho dcery. Jed dosahoval "vysoké čistoty", což podporuje tvrzení Británie, že za útokem na bývalého agenta nestála například zločinecká organizace, ale stát.

Britská premiérka Theresa Mayová před časem uvedla, že k otravě Skripalových byla použita látka novičok, která se vyráběla v 70. a 80. letech 20. století v Sovětském svazu. 

Vyšetřovatelé OPCW "potvrzují závěry Spojeného království, které se týkají identity jedovaté chemikálie, která byla použita v Salisbury a vážně zranila tři lidi", stojí ve shrnutí zprávy mezinárodní organizace. Kromě Sergeje a Julije Skripalových byl hospitalizován také jeden britský policista.

O jakou látku přesně šlo a odkud pocházela, dnes zveřejněná zpráva OPCW neuvádí. Zároveň ale upozorňuje, že "název a struktura identifikované toxické chemikálie jsou uvedeny v úplné tajné zprávě". Tato zpráva je neveřejná a mají ji k dispozici pouze jednotlivé členské země OPCW.

"Není pochyb o tom, co bylo (při útoku) použito a nezbývá jiné alternativní vysvětlení toho, kdo je zodpovědný," reagoval dnes britský ministr zahraničí Boris Johnson. Pouze Rusko podle něj mělo prostředky a motiv, aby spáchalo útok na Skripalovy. Johnson rovněž uvedl, že zpráva OPCW potvrdila, že látkou, která byla použita při útoku, byl novičok. Ve veřejné části tato informace není.

Ruské úřady dnes v reakci na zprávu OPCW poukázaly hlavně na skutečnost, že dokument nejmenuje stát, z něhož látka pochází. Ruské ministerstvo průmyslu a obchodu v prohlášení pro agenturu Interfax uvedlo, že původce látky ani není možné jednoznačně určit. "Žádné jednoznačné markery schopné přímo dokázat výrobce látky neexistují," řekl agentuře náměstek ministra Georgij Kalamanov.

Ruské úřady označení novičok pro armádní jed použitý v Salisbury nepoužívají, protože podle ruského ministerstva zahraničí toto označení vzniklo v zahraničí. V ruských odborných textech se podle médií používá kódové označení A234. 

Témata:  Velká Británie Sergej Skripal

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy