Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát opět útočil. Postřílel 12 fanoušků Realu

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Příslušníci radikální skupiny Islámský stát mají na svědomí další nechutný útok. V iráckém městě Baquba postříleli nejméně dvanáct fanoušků Realu Madrid, kteří zrovna sledovali sobotní finále fotbalové Ligy mistrů. Jde o druhý hrůzný čin teroristů na příznivce Realu v Iráku v krátké době. Před dvěma týdny připravili o život šestnáct fanoušků.

Podle předsedy fanklubu Ziada Albidaniho došlo k útoku v závěru zápasu, konkrétně před rozhodující penaltou Cristiana Ronalda, který přisoudil titul Realu. Do místnosti ve městě Baquba, asi 65 kilometrů severovýchodně od hlavního města Bagdádu, vtrhla čtveřice ozbrojených mužů, kteří kolem sebe začali střílet.

Následky jsou tragické. Dvanáct fanoušků "Bílého baletu" zemřelo na místě, dalších osm členů fanklubu bylo převezeno do nemocnice. Rozsah jejich zranění zatím nejsou známy. Oběti se pohybovali ve věku mezi 18 a 30 lety, ve všech případech šlo o irácké občany. Teroristé uprchli.

Celá událost je o to tragičtějším, že jde o druhý takový útok v krátkém době. Před dvěma týdny příslušníci Islámského státu stejným způsobem připravili o život šestnáct fotbalových fanoušků ve městě Balad, nedaleko Baquby.

V tamním klubu začala trojice mužů s kalašnikovy pálit asi do pěti desítek přítomných lidí. Šestnáct návštěvníků na místě doslova popravili, další dvě desítky utrpěly zranění. Vedoucí klubu, ve kterém k útoku došlo, je přesvědčen o tom, že teroristé ISIS si vybrali právě fotbalový podnik proto, že jsou toho názoru, že fotbal je protimuslimský.

Právě těmto obětem věnoval sobotní triumf v Lize mistrů prezident mistrovského Realu Florentino Pérez. "Chtěl bych tohle vítězství věnovat iráckým fanouškům. Byl to šílený útok na lidi, kteří udělali mnohem víc, než jen podporovali Real Madrid," prohlásil. To ještě netušil, že v tu chvíli zemřelo po dalším nechutném útoku dalších 12 příznivců madridského velkoklubu...

Témata:  Islámský stát teroristické útoky v Iráku Real Madrid

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy