Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrubě porušil povinnosti, teď ale dostal od Trumpa milost

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump v pátek omilostnil bývalého vysokého úředníka Bílého domu Lewise Libbyho, který před lety vyzradil novinářům totožnost agentky CIA.

Libby, který byl blízkým spolupracovníkem někdejšího viceprezidenta Dicka Cheneyho, dostal v roce 2007 za lhaní při vyšetřování úniku informací o agentce ke dvěma a půl roku vězení a k pokutě 250.000 dolarů. 

Exprezident George Bush krátce po rozsudku Libbymu trest vězení nakonec prominul, nechal ho ale zaplatit pokutu. Formálně ho ani neomilostnil, takže rozsudek Libbymu zůstal v trestním rejstříku.

Libby prozradil identitu agentky CIA Valerie Plameové, jejíž manžel, diplomat, kritizoval Bílý dům za překrucování faktů kolem údajného jaderného arzenálu v Iráku. Libby patřil mezi ty zaměstnance Cheneyho úřadu, kteří pomáhali Bílému domu připravit invazi do Iráku v roce 2003. Pracoval také pro vládu prezidenta George Bushe staršího.

Libbyho obvinění následovalo po zkoumání případu zvláštním vyšetřovatelem. Trumpovo rozhodnutí se proto stalo nyní terčem kritiky, protože nynější prezident je sám v hledáčku zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera v souvislosti s údajným ruským vměšováním do amerických prezidentských voleb v roce 2016, v nichž Trump vyhrál.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová v pátek ubezpečovala, že udělení milosti nemělo za cíl vysílat jakékoli poselství Muellerovi. 

Témata:  USA Donald Trump prezident USA

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy