Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump přišel o titul čestného kozáka i důstojnickou hodnost

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Petrohrad - Prezident USA Donald Trump přišel o titul čestného kozáka i důstojnickou hodnost, které mu kozáci z petrohradské skupiny Irbis udělili před dvěma lety v euforii z nového šéfa Bílého domu, slibujícího zlepšení vztahů s Ruskem.

Trump u kozáků dostal hodnost esaula, tedy zástupce atamana, což podle expertů odpovídá v jiných armádách hodnosti kapitána či majora.

Nadšení z republikána Trumpa ale opadlo a vztahy obou velmocí se vyhrotily ještě více než za dob demokrata Baracka Obamy.

"Pochopili jsme, že jsme se spletli, a tak jsme se rozhodli Trumpa degradovat a s hanbou vyloučit z našeho společenství. Tak se i stalo," řekl novinářům ataman Irbisu (v ruštině levhart sněžný) Andrej Poljakov.

Kozáci se také chystají slavnostně spálit Trumpovu figurínu. "Polijeme ji benzinem a spálíme společně s americkou vlajkou," slíbil ataman. 

Témata:  Donald Trump Rusko Petrohrad prezident USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy