Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manželka exprezidenta Bushe Barbara je na tom zle, další léčbu odmítá

George Herbert Walker Bush, bývalý 41. prezident Spojených států v letech 1989–1993.
George Herbert Walker Bush, bývalý 41. prezident Spojených států v letech 1989–1993.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Houston - Barbaru Bushovou (92), manželku exprezidenta George Bushe staršího, zrazuje zdraví. Další léčbu odmítá. Po řadě hospitalizací a konzultaci se rozhodla, že se zaměří na paliativní péči.

Charakter zdravotních problémů mluvčí rodiny Jim McGrath nesdělil. Bushová se už desítky roků léčí s Gravesovou chorobou, onemocněním štítné žlázy. Trpí také chronickou obstrukční plicní nemocí.

"Je obklopena rodinou, kterou miluje, a cení si mnoha milých zpráv a zejména modliteb, které dostává," uvedl McGrath.

Jako manželka prezidenta USA reprezentovala Bushová v letech 1989 až 1993 zemi v roli první dámy. Svým přirozeným vystupováním, humanitární činností, podporou tradiční rodiny, ale i střízlivým humorem si získala přízeň Američanů. 

Barbara Bushová, rozená Pierceová, se narodila v New Yorku v rodině z vyšší střední třídy. Na Smith College v Northamptonu ve státě Massachusetts se seznámila s Georgem Bushem a studium nedokončila. Svatbu měli v lednu 1945. Narodilo se jim šest dětí. Nejstarší syn George stál v čele Spojených států dvě volební období od roku 2001. Politickou kariéru udělal i další ze synů Jeb, který byl v letech 1999 až 2007 guvernérem Floridy, v roce 2016 byl mezi kandidáty na prezidenta USA.

Témata:  USA George H. W. Bush prezident USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy