Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neodstoupím, je to jenom hra emocí, zlobí se slovenský policejní prezident

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar rezignovat nehodlá, bude ale respektovat, pokud ho ministr vnitra z funkce odvolá, nebo ho o odchod požádá. Dnes to Gašpar prohlásil na tiskové konferenci, kde zároveň za podporu poděkoval současnému ministrovi vnitra Tomáši Druckerovi. Ten v pondělí oznámil, že důvod ke zbavení Gašpara funkce nevidí, proto se rozhodl sám se vzdát ministerského křesla.

"Oznámení (ministrovy) demise bylo překvapivé, ale na mé osobě nemůže stát vláda," řekl Gašpar. Následně dodal, že bude respektovat, pokud bude odvolán, nebo pokud bude o rezignaci požádán. Připomněl, že odvolat ho může jen ministr vnitra, který k tomu nemusí uvádět žádný důvod. Vedle Druckera poděkoval policejní šéf i premiérovi Peteru Pellerginimu, který se ho rovněž zastal.

Volání po svém odchodu považuje Gašpar za hru emocí, při které se využívá hlas ulice. Dodal, že se v souvislosti s jeho osobou vyvolává falešný obraz toho, že policie v zemi nepracuje správně. Jako příklad lidí, kteří podle něj vytvářejí pseudodůvody, aby mohlo být jeho odvolání ospravedlněno, jmenoval Gašpar i prezidenta Andreje Kisku.

Gašpar se rovněž ohradil proti tvrzením, že je tím, kdo polarizuje společnost. "Nejsem politik, jsem policejní profesionál," řekl a poznamenal, že již nerozhodují argumenty a zdravý rozum.

Gašparův odchod požadují demonstranti, kteří se domáhají změn po dosud neobjasněné únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Protestující také chtějí, aby z funkce odešel zvláštní prokurátor Dušan Kováčik.

Témata:  Slovensko policie SR Andrej Kiska

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy