reklama

Právě tato rebelie, při níž byl zadržen a 25. prosince 1989 narychlo popraven diktátor Nicolae Ceaušescu spolu se svou ženou Elenou, vynesla Ilieska do čela státu. Podle prokurátorů dnes 88letý exprezident, jenž během povstání získal kontrolu nad armádou, nedokázal zabránit "četným situacím", kdy byli zbytečně zabíjeni lidé.

Současný rumunský prezident Klaus Iohannis minulý týden schválil žádost prokuratury umožnit kvůli uvedeným krvavým událostem stíhání Ilieska, expremiéra Petreho Romana a také dalších tehdejších vysokých činitelů.

Podle bilance obětí, která ale podle agentury AFP po 28 letech stále není zaručená, v průběhu událostí v prosinci 1989 přišlo v Rumunsku o život celkem 1104 lidí. Před pádem Ceaušeska jich zemřelo 162 a zbylých 942 v následujících dnech.

Iliescu byl prezidentem v letech 1989 až 1996 a 2000 až 2004. Nedávno své působení během revolučního období znovu hájil. Kroky vedoucí k tomu, aby byl postaven před soud, přitom označil za "frašku a urážku památky lidí, kteří bojovali za svobodu a demokracii".

Vyšetřování revolučních událostí bylo několikrát zastaveno a obnoveno. Usvědčeni z odpovědnosti za smrt lidí a odsouzeni za to byli zatím jen dva generálové. Dodnes přetrvávají pochybnosti, zda povstání bylo skutečnou revolucí, nebo vojenským převratem.