Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kavárenský řetězec chce zachránit planetu, zrecykluje 500 miliónů kelímků ročně

Káva
Káva
Foto: Pixmac

Londýn - Největší britský kavárenský řetězec Costa Coffee bude v Británii recyklovat stejný počet jednorázových kelímků, kolik jich prodá. Tohoto cíle chce odsáhnout do roku 2020. Podle plánu zrecykluje na 500 milionů kelímků ročně, včetně některých z konkurenčních řetězců, oznámila dnes firma.

Podniky, které se starají o svoz odpadu, bude Costa Coffee ke spolupráci stimulovat příplatkem 75 liber za tunu kelímků.

Jak uvedl server BBC, v Británii se každoročně vyhodí 2,5 miliardy jednorázových kelímků na kávu, přičemž 99,75 procenta z nich není recyklováno. Typický kelímek je vyroben z kartónu a je vyztužen tenkou plastovou vrstvou, která zajišťuje pevnost kelímku a udržuje teplotu nápoje. Tato vrstva ale zásadně komplikuje recyklaci. Společnost Costa však prohlásila, že jádro problému tkví ve způsobu sběru kelímků.

Řetězec, který má v Británii na 2380 poboček, stejně jako jeho konkurenti, má ve svých provozovnách sběrná místa. Většinu kelímků lidé ale vyhodí v kancelářích a na ulici. Costa proto bude popelářské firmy finančně stimulovat zmíněným příplatkem. Podniky tak dostanou za každou tunu kelímků 125 liber, což znamená zvýšení částky o 150 procent. Z toho pět liber půjde do firmy, která bude bude kontrolovat, zda systém běží tak, jak má.

Cílem je zatraktivnit sběr tohoto odpadu komerčně a finančně tak, aby podniky odpadního hospodářství vytvořily pro kelímky infrastrukturu, od instalace sběrných míst v kancelářích a na dalších místech až po jejich třídění a přepravu do recyklačních závodů.

Témata:  Velká Británie ekonomika káva plasty

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy