Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn čelí skandálu kvůli karibským imigrantům

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Britská ministryně vnitra Amber Ruddová čelí výzvám opozice k rezignaci kvůli skandálu kolem imigrantů z karibské oblasti, kteří v zemi žijí legálně desítky let, ale úřady jejich pobyt chybně označily za nezákonný a hrozily jim deportací. Kauza je pro britskou vládu nepříjemná i kvůli tomu, že v Londýně se nyní koná summit zemí Společenství (Commonwealth). Premiérka Theresa Mayová se v úterý za kauzu šéfům karibských států účastnících se vrcholné schůzky omluvila.

V Británii jsou tito lidé známi jako "generace z Windrush" podle lodi Empire Windrush, která v roce 1948 dovezla do Británie stovky karibských imigrantů. Britská vláda tehdy hromadnou imigraci ze zemí britského impéria podporovala, aby kvůli velkým válečným ztrátám zaplnila mezeru na pracovním trhu.

Některé osoby, které do Británie přišly z karibské oblasti jako děti, ale formálně nikdy nezískaly britské občanství nebo pas. Nyní mají podle britského tisku potíže při získávání státní zdravotní péče nebo při žádostech o práci. Tyto problémy souvisejí s novými pravidly, která vyžadují předložení dokumentů dokazujících trvalý pobyt v Británii.

Ruddová v pondělí oznámila, že zřizuje zvláštní skupinu, jejímž úkolem je dát dokumenty karibských imigrantů do pořádku, a slíbila, že nikdo nebude deportován. Úřady podle ní zároveň prověří, zda už se tak omylem nestalo.

Hlavní brexitový vyjednávač Evropského parlamentu Guy Verhofstadt v úterý uvedl, že způsob, jakým britská vláda s karibskými imigranty zachází, je "hluboce znepokojivý" s ohledem na občany EU žijící v Británii. Verhofstadt dodal, že "miliony občanů unie" se budou obávat, že k nim vláda v Londýně bude přistupovat stejným způsobem.

Témata:  Velká Británie přistěhovalectví

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy