Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři američtí extrémisté chystali bombové útoky na imigranty a mešitu, hrozí jim doživotí

USA
USA
Foto: Pixabay

Wichita - Porota federálního soudu v americkém městě Wichita shledala vinnými tři muže ze státu Kansas, kteří podle obžaloby připravovali pumové útoky na somálské přistěhovalce v jejich obytném domě a v mešitě. Obviněným hrozí až doživotní trest, poznamenala agentura Reuters s tím, že soud má o výši trestu rozhodnout na konci června. Ministr spravedlnosti Jeff Sessions označil verdikt za významné vítězství v boji proti domácímu terorismu a zločinům z nenávisti.

Trojice mužů ve věku od 49 do 51 let - Curtis Allen, Gavin Wright a Patrick Eugene Stein - si na útok přichystala střelné zbraně a výbušniny. Obvinění byli podle vyšetřovatelů členy militantní skupiny, zvané Křižáci.

Muži - všichni běloši - útok podle prokuratury plánovali v kansaském městě Garden City na 9. listopad 2016, tedy den po amerických prezidentských volbách. Sepsali manifest a spikli se, aby odpálili nálože v bytech, kde Somálci žijí. Diskutovali také o tom, že by zaparkovali čtyři výbušninami napěchované vozy v rozích obytného komplexu a způsobili mohutnou explozi.

Obhájci obviněných tvrdili, že jejich klienti se dostali do pasti, políčené informátorem federální vlády, který jim poskytl mapy a povzbuzoval je k použití bomb.

Prokurátor Tom Beall na počátku případu uvedl, že osmiměsíční vyšetřování skupiny zavedlo agenty FBI "hluboko do skryté kultury nenávisti a násilí". Cílem spiknutí bylo podle obžaloby zabít co nejvíce Somálců a vyslat tak dalším přistěhovalcům poselství, že v USA nejsou vítáni.

"Teroristé, ať zahraniční či domácí, musí být zastaveni a potrestáni podle zákona," řekl novinářům po rozhodnutí poroty prokurátor Stephen McAllister. Soud má ohlásit tresty 27. června.

Témata:  USA terorismus extremismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy