Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jihu Íránu se třásla země, otřesy byly cítit až v Bahrajnu

Zemětřesení, ilustrační fotografie
Zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto

Teherán - Jih Íránu dnes zasáhlo zemětřesení o síle 5,5 stupně, uvedl americký seizmologický ústav USGS. Podle íránské státní televize mělo zemětřesení sílu 5,9 stupně. Otřesy byly cítit i v Bahrajnu a dalších oblastech kolem Perského zálivu, informovala agentura AP. Žádné zprávy o zraněných či hmotných škodách zatím nejsou známy.

Americký ústav USGS otřesy zaznamenal v 06:34 GMT (08:34 SELČ, 11:04 íránského času) v oblasti asi 100 kilometrů od íránské jaderné elektrárny Búšehr. Elektrárna, s jejíž výstavbou Íráncům pomohlo Rusko, je v provozu od roku 2011. Leží v oblasti častých zemětřesení a je postavena tak, aby odolala osmistupňovým otřesům.

Írán se nachází nad několika liniemi seizmických zlomů, zemětřesení jsou tam proto častá.

Loni v listopadu zasáhlo západní Írán zemětřesení o síle 7,3 stupně. V důsledku katastrofy přišlo o život více než 600 lidí a 9000 dalších bylo zraněno. Nejhorší zemětřesení v tomto tisíciletí postihlo Írán v roce 2003, kdy na jihu zahynulo nejméně 26.000 lidí. Srovnáno se zemí tehdy bylo historické město Bám.

Témata:  Írán zemětřesení Bahrajn

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy