Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce kompenzace za cla a zvažuje znárodnění hliníkárny

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko zvažuje přechodné znárodnění hliníkárenského koncernu Rusal. Mluvčí Kremlu dnes prohlásil, že by šlo o pomoc firmě zasažené americkými sankcemi. Země rovněž u Světové obchodní organizace (WTO) žádá kompenzace za americká cla na dovoz oceli a hliníku. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Rusal se ocitl na novém sankčním seznamu Spojených států, který je reakcí na údajné vměšování Moskvy do předloňských amerických voleb. Akcie firem, které figurují na černé listině, jsou pod silným prodejním tlakem, protože sankce vyžadují, aby se investoři podléhající jurisdikci USA těchto cenných papírů zbavili do jednoho měsíce, tedy do 7. května. Akcie Rusalu již odepsaly desítky procent. Firma oznámila, že může mít technické obtíže týkající se úvěrových závazků.

Rusko se žádostí u WTO připojilo k podobnému kroku, který před ním učinily Čína, Indie a Evropská unie. Moskva společně s nimi nesouhlasí se zdůvodněním Washingtonu, že motivem pro zavedení cel jsou obavy o národní bezpečnost a že proto nespadají do pravomocí WTO. Od Spojených států požadují kompenzace.

Americká cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent vstoupila v platnost 23. března. EU je od těchto cel prozatím osvobozena a doufá v získání trvalé výjimky. Platnost její dočasné výjimky vyprší 1. května.

Spojené státy souhlasily, že budou vyjednávat s Čínou. Indii a EU sdělily, že jsou otevřené "diskusím o této nebo jakékoli jiné otázce", přičemž trvají na tom, že jejich nároky na odškodnění jsou neoprávněné.

Témata:  Rusko ekonomika Světová obchodní organizace (WTO)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy