Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiče zmizelé Meddie znovu zahajují řízení proti detektivovi

Madeleine McCannová v den, kdy zmizela.
Madeleine McCannová v den, kdy zmizela.
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Londýn - Rodiče zmizelého děvčátka, Madeleine McCann, znovu zahajují soudní řízení s detektivem, který je v knize viní z krytí vraždy jejich dcery.

Bývalý detektiv Goncalo Amaral zvrátil výrok soudního sporu, který mu nařídil zaplatit lékařům Kate a Gerrymu McCannovým v přepočtu téměř 13,5 milionu korun. Sedmapadesátiletý bývalý policista Amaral je autorem bestselleru s názvem Pravda o lži, která pojednává o zmizení malé Maddie. Autor v díle obviňuje rodiče, že jsou zodpovědní za její smrt, kterou se snaží zakrýt. Portugalský odvolací soud v dubnu rozsudek zrušil. Rodiče se obrátili na Nejvyšší soud.

Vítězství pro bývalého policistu znamenalo, že nemusel zaplatit rodině McCannů žádnou náhradu a mohl znovu svou knihu dál vydávat. Rodiče Maddie by byli naopak nuceni uhradit náklady soudu.

Rodina podává odvolání u Nejvyššího soudu v Portugalsku. Pokud spor opět prohrají, výdaje za soud mohou zničit fond na nalezení Madeleine, který je zřízený z veřejných darů na pomoc při hledání jejich dcery.

"Oni jsou tak smutní. Čím déle je kniha na trhu, tím větší bolest jim způsobuje," uvedl pro deník Daily Star kamarád manželského páru. "Doufám, že soud vyhrají. Pokud ne, účet za soud jim vybílí finance z fondu na hledání Maddie," dodal.

Sharon Osbourne rodiče Maddie nazvala blázny

Sharon Osbourne čelí ostré kritice za to, že nazvala rodiče Maddie "blázny" - nelíbí se jí, že nechali malou Maddie v osudnou noc samotnou na pokoji. 63letá bývalá manželka Ozzyho Ozbourna zaútočila na rodiče děvčátka během epizody americké talk show stanice CBS.

"Nechali svoji dceru samotnou v pokoji, když zrovna spala. Mezi tím někdo jejich dítě ukradl. Hájili se tím, že na pokoj viděli," uvedla Sharon Osbourne. "Tohle je šílené. Tolik se toho stane jen v sekundě. Pokud necháš zapálenou svíčku na stole, dům může začít hořet během chvíle," dodala.

Přátele rodiny McCannů se do Osbourne za její výrok opřeli na sociálních sítích. "Je velkým zklamáním, když známá osobnost vypustí z úst tento nevhodný komentář. Měla myslet, jak tento výrok zarmoutí její sourozence a rodinu."

Témata:  Madeleine McCannová únos Madeleine McCannové Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy