Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr financí USA Mnuchin zvažuje návštěvu Číny

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Washington - Americký ministr financí Steven Mnuchin zvažuje návštěvu Číny, jejíž obchodní vztahy se Spojenými státy jsou v posledních týdnech napjaté v souvislosti s celními opatřeními Washigntonu.

Mnuchin to dnes oznámil během pokračujícího zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) ve Washingtonu. Jeho návštěva by mohla pomoci rozptýlit vzájemné napětí, uvedla agentura Reuters.

"Neřeknu žádný termín, nic nemám potvrzeno, ale uvažujeme o cestě," prohlásil Mnuchin na dnešní tiskové konferenci. Dodal, že se během zasedání MMF a SB sešel s novým guvernérem čínské centrální banky, s nímž diskutoval o možném otevření čínského trhu pro zahraniční konkurenci.

Americký prezident Donald Trump v posledních týdnech podniká vůči Pekingu kroky, jimiž se snaží změnit čínskou obchodní politiku, která podle něj nespravedlivě těží z masivního vývozu a ze svého statusu rozvojové země ve Světové obchodní organizaci. Washingtonu rovněž vadí, že se Čína nelegálně dostává k duševnímu vlastnictví amerických společností.

USA proto kromě uvalení cel na dovoz oceli a hliníku chtějí vztáhnout toto ochranářské opatření na stovky čínských výrobků. Peking v reakci na tento Trumpův plán pohrozil protiopatřeními.

Témata:  USA Čína

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy