Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská královna Alžběta II. oslavila koncertem 92. narozeniny

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn - Diváci v sále londýnské koncertní haly Royal Albert Hall měli v sobotu večer vzácnou příležitost zazpívat Happy Birthday - šťastné narozeniny - Alžbětě II., nejdéle vládnoucí korunované hlavě v britských dějinách, které bylo dvaadevadesát. Královna zamávala davu a nadšený aplaus sklidil i její nejstarší syn, princ Charles, který oslavenkyni uvedl slovy: "Královna Alžběta II., maminka."

Královna přišla na pódium na závěr koncertu, při kterém mimo jiné vystoupili britští zpěváci Sting, Tom Jones či Jamie Cullum, a mezi další hosty australská hvězda Kylie Minogue, která je v Británii velmi oblíbená.

Nechyběla vzpomínková pasáž na dlouhý královnin život a panování od zvukového záznamu projevu, který Alžběta pronesla při svých 21. narozeninách, až po video z jejího zlatého jubilea - padesáti let na trůnu, kdy se v červnu 2002 v Londýně na Alžbětinu počest shromáždil zhruba milion lidí.

Na sobotní oslavě byli také královnini vnuci: princ William a princ Harry se snoubenkou Meghan Markleovou, jejichž svatba je plánována na 19. května ve Windsorském zámku. Williamova manželka Kate, která čeká třetí dítě, se koncertu nezúčastnila a chyběl také královnin manžel princ Philip, který se zotavuje po nedávné operace kyčelního kloubu.

Alžběta II. každoročně slaví narozeniny dvakrát. Poprvé obvykle jen v rodinném kruhu v den svého výročí - tedy 21. dubna; oficiální veřejná oslava s vojenskou přehlídkou se poté koná druhou červnovou sobotu.

Témata:  Královna Alžběta II. Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy