reklama

Německo po skončení studené války prudce snížilo vojenské výdaje, ale opět je začalo zvyšovat po ruské anexi ukrajinského Krymského poloostrova v roce 2014. Podle expertní zprávy kvůli chybějícím náhradním dílům a defektům je použitelná méně než polovina německých ponorek, letadel a některých dalších důležitých zbraní.

Ve zprávě Handelsblattu se uvádí, že podle zmíněného seznamu zamýšlených nákupů ministerstva obrany by parlamentní výbor pro obranu a rozpočtový výbor měly schválit 18 kontraktů, každý v hodnotě více než 25 milionů eur (633 milionů korun). Ministerstvo obrany se k této zprávě zatím nevyjádřilo.

Podle Handelsblattu se objednávky týkají například izraelských průzkumných bezpilotních letounů Heron TP a armáda chce rovněž sedm záchranných vrtulníků. Ministerstvo má zájem o prodloužení dohody o využívání ukrajinských dopravních letounů Antonov a o získání šesti vojenských transportních letounů C-130J Hercules firmy Lockheed Martin.

Seznam zahrnuje i několik vylepšení obrněných transportérů Puma, kontrakt na údržbu vrtulníků NH90, radarovou výbavu pro bojové letouny Eurofighter, telekomunikační zařízení lodí, nové uniformy a ochranné vybavení. Příslušní činitelé přitom tento soupis označují za "předběžný".