Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce s pomocí různých kanálů rozštěpit EU, varuje Kiska

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Lublaň - Slovenský prezident Andrej Kiska při své dnešní návštěvě Slovinska varoval před ruskou propagandou, která je podle jeho názoru silná v obou zemích. Na společné tiskové konferenci se svým slovinským protějškem Borutem Pahorem Kiska zdůraznil, že Rusko chce posílit svůj vliv rozdělením Evropské unie. To však podle slovenského prezidenta evropští lídři nesmějí dopustit. Informovala o tom agentura APA.

"Rusko chce s pomocí různých kanálů rozštěpit EU (...) Rusové nechtějí silnou Evropskou unii. Chtějí, aby byla rozdělena na jednotlivé země, a Rusko tak posílilo svůj vliv. Naším úkolem je udržet EU takovou, jaká je. Nesmíme dopustit, aby jí kdokoliv rozdělil," citovala APA Kisku.

Slovinský prezident Pahor při setkání zdůraznil, že obě země zaujímají podobný postoj v případě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije a že jasně vyjádřily solidaritu s Británií.

V anglickém Salisbury byl 4. března otráven bývalý ruský agent v britských službách Skripal a jeho dcera Julija. Britská vláda z odpovědnosti za útok obvinila Rusko a vypověděla ze země 23 ruských diplomatů. Ke stejnému kroku se uchýlilo dalších asi 30 zemí, včetně Česka. Moskva, která obvinění odmítá, na sérii vyhoštění odpověděla stejným krokem vůči desítkám zahraničních diplomatů v Rusku.

Slovensko i Slovinsko se nepřipojily ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů, ale povolaly ke konzultacím své velvyslance v Rusku.

Témata:  Andrej Kiska Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy