reklama

"Rusko chce s pomocí různých kanálů rozštěpit EU (...) Rusové nechtějí silnou Evropskou unii. Chtějí, aby byla rozdělena na jednotlivé země, a Rusko tak posílilo svůj vliv. Naším úkolem je udržet EU takovou, jaká je. Nesmíme dopustit, aby jí kdokoliv rozdělil," citovala APA Kisku.

Slovinský prezident Pahor při setkání zdůraznil, že obě země zaujímají podobný postoj v případě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije a že jasně vyjádřily solidaritu s Británií.

V anglickém Salisbury byl 4. března otráven bývalý ruský agent v britských službách Skripal a jeho dcera Julija. Britská vláda z odpovědnosti za útok obvinila Rusko a vypověděla ze země 23 ruských diplomatů. Ke stejnému kroku se uchýlilo dalších asi 30 zemí, včetně Česka. Moskva, která obvinění odmítá, na sérii vyhoštění odpověděla stejným krokem vůči desítkám zahraničních diplomatů v Rusku.

Slovensko i Slovinsko se nepřipojily ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů, ale povolaly ke konzultacím své velvyslance v Rusku.