Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu začal soud s únosci vietnamského funkcionáře, v kauze figuruje i Česko

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Berlín - V německé metropoli dnes začal soud s Vietnamcem obžalovaným z podílu na loňském únosu vietnamského podnikatele a bývalého komunistického funkcionáře Trinh Xuan Thanha z Berlína. Sedmačtyřicetiletý Long N. H. si podle obžaloby půjčil v Praze mikrobus, který byl k únosu použit. Kriminální čin výrazně zhoršil vztahy mezi Berlínem a Hanojí.

Thanh byl unesen 23. července v centru Berlína společně s jednou ženou, která ho doprovázela. Později se objevil ve Vietnamu, kde byl v lednu odsouzen k doživotnímu trestu za zpronevěru. Hanoj tvrdí, že se podnikatel a funkcionář, který předtím v Německu usiloval o azyl, do země vrátil dobrovolně. Berlín to rezolutně odmítá.

Německé nejvyšší státní zastupitelství, které mělo případ na starosti, dospělo k tomu, že do únosu byla zapojena vietnamská tajná služba i velvyslanectví asijské země v Berlíně. Německá diplomacie tehdy incident označila za bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva a vyhostila kvůli němu jednoho diplomata a jednoho zpravodajce působícího na vietnamském velvyslanectví.

Long N. H., který měl trvalý pobyt na území České republiky, si podle obžaloby v Praze loni 18. července půjčil auto, které bylo použito ke sledování Thanha. O dva dny později - 20. července - si zase pronajal mikrobus značky Volkswagen, s nímž dorazil z Prahy do Berlína. O tři dny později byl právě do tohoto mikrobusu Thanh za bílého dne natlačen a odvezen na vietnamskou ambasádu v Berlíně. Odtud byl později dopraven do Vietnamu.

Long N. H., který byl v srpnu zadržen v Česku a posléze vydán do Německa, se kvůli svému podílu na únosu musí nyní před soudem zpovídat z výzvědné činnosti a z napomáhání k omezení svobody, za což mu hrozí několikaleté vězení.

Témata:  Německo Vietnam únos / rukojmí soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy