reklama

Inspektoři v loňském roce zjistili ve slovenských firmách a u dalších zaměstnavatelů 3384 nelegálně zaměstnávaných osob. Meziročně to znamená nárůst o zhruba šestinu a ve srovnání s rokem 2013 zvýšení na více než dvojnásobek, byť počet kontrolovaných subjektů klesl. Nejčastěji úřady odhalily zaměstnávaní načerno u firem, které podnikají ve stavebnictví.

Nelegálního zaměstnávaní se firmy či instituce na Slovensku dopustí kromě jiného v případě, že zaměstnají osobu, aniž s ní uzavřely pracovní smlouvu nebo ji přihlásily k povinnému sociálnímu pojištění. Cizinci ze zemí mimo EU zase musejí až na výjimky získat povolení k práci a k pobytu na Slovensku. Cizinci ze zmiňovaných takzvaných třetích zemí se na celkovém počtu odhalených případů nelegálního zaměstnávaní podíleli zhruba třetinou.

Za porušení zákona o nelegální práci hrozí firmám na Slovensku pokuta od 2000 do 200.000 eur (50.800 až 5,1 milionu Kč). Loni úřady za toto provinění uložily sankce v celkové výši 4,89 milionu eur (124,2 milionu Kč), což představuje v porovnání s předchozím rokem nárůst o téměř pětinu.