reklama

Rúhání už o víkendu řekl, že Írán může na Trumpův krok reagovat nepředvídatelným způsobem. Dnes v projevu vysílaném státní televizí řekl, že se mají USA připravit na "vážné důsledky", pokud od smlouvy odstoupí. Vláda i národ se budou podle něj důrazně bránit jakýmkoli léčkám lidí z Bílého domu. "Írán je připraven na veškeré možné situace," řekl prezident.

Šamchání prohlásil na tiskové konferenci, že pokud Trump dohodu vypoví, může se Írán stáhnout z NPT. Řekl také, že íránská agentura pro atomovou energii je připravena k "překvapivému" kroku. Na dotaz, zda tímto krokem může být odstoupení od NPT, Šamchání odpověděl: "Je to jedna ze tří možností, o nichž uvažujeme."

Macron je příznivcem dohody o íránském jaderném programu a podle agentury Reuters se bude snažit Trumpa přesvědčit, aby účast na dohodě nevypovídal. Írán ji v roce 2015 uzavřel se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly kromě Francie a USA také Británie, Německo, Čína a Rusko. Trump požaduje nové vyjednání podle něj sporných částí dohody.

Jejím účelem bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Dohoda má ale časově omezenou platnost a podle Trumpa, stejně jako podle Izraele, Íránu nezabrání obstarat si nakonec jaderné zbraně. Právě toto riziko bylo motivem dlouholetých vyjednávání s Íránem.