Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie vyhoví migrantům z Commonwealthu, kterým hrozila deportace

Buckinghamský palác
Buckinghamský palác
Foto: Pixabay

Londýn - Británie udělí občanství migrantům ze zemí Společenství (Commonwealth), kteří žili v zemi legálně desítky let, ale úřady jejich pobyt chybně označily za nezákonný a hrozily jim deportací. Oznámila to v pondělí ministryně vnitra Amber Ruddová v reakci na kauzu karibských imigrantů z takzvané generace Windrush. Británie odpustí zájemcům o občanství ze zemí Společenství, kteří do země přišli do roku 1973, poplatky i povinnost složit jazykový a znalostní test.

Kauza kolem karibských migrantů se naplno rozhořela minulý týden v době, kdy se v Británii konal summit zemí Společenství (Commonwealth). Premiérka Theresa Mayová se za kauzu šéfům karibských států, kteří se vrcholné schůzky účastnili, omluvila.

Část lidí původem z Karibiku, kteří do Británie přišli jako děti, je známa jako "generace z Windrush" podle lodi Empire Windrush, která v roce 1948 dovezla do Británie stovky karibských imigrantů. Britská vláda tehdy hromadnou imigraci ze zemí britského impéria podporovala, aby kvůli velkým válečným ztrátám zaplnila mezeru na pracovním trhu. Lidé z karibské oblasti do Británie mířili v letech 1948 až 1973.

Některé děti z karibských ostrovů formálně nikdy nezískaly britské občanství nebo pas a nyní mají podle britských médií potíže při získávání státní zdravotní péče nebo při žádostech o práci. Někteří z těchto lidí, kteří v Británii strávili celý život, dokonce čelí hrozbě deportace. Tyto problémy souvisejí s novými pravidly, která vyžadují předložení dokumentů dokazujících trvalý pobyt v Británii.

"Stát tyto lidi nechal na holičkách," řekla v pondělí v parlamentu Ruddová. Při žádostech o občanství budou podle ní nejen karibským imigrantům, ale lidem ze všech zemí Společenství odpuštěny poplatky a nebudou muset skládat ani žádné testy. Důkazní břemeno přejde na úřady. "Nic z toho nemůže vymazat bolest, kterou někteří museli snášet," přiznala ministryně vnitra, zároveň ale vyjádřila naději, že přijatá opatření prokážou dobrou vůli vlády.

Imigrantům, kteří se již museli vrátit do svých zemí původu, Británie pomůže při získávání britského občanství i návratu do Spojeného království. Podle Ruddové je čeká i finanční odškodnění.

"Tito lidé tu pracovali desítky let, v mnoha případech pomáhali vybudovat Národní zdravotní službu, platili daně... jsou Brity vším vyjma právního statusu," řekla Ruddová.

Témata:  Velká Británie přistěhovalectví EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.