Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sériový vrah z Kalifornie, který má na kontě i 50 znásilnění, je bývalým policistou

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Sacramento - Muž zadržený v Kalifornii kvůli sérii vražd a znásilnění ze 70. a 80. let páchal zločiny jako člen policejního sboru. Tvrdí to kalifornští vyšetřovatelé, podle nichž byl muž podezřelý z 12 vražd a 50 znásilnění propuštěn z policejního sboru kvůli obvinění z krádeže v obchodě. Policii k jeho dopadení pomohla analýza vzorků DNA, informovala ve středu média. Případ byl dlouhá léta neobjasněn.

Dvaasedmdesátiletý Joseph James DeAngelo, kterého policie zadržela v úterý u jeho domu v Sacramentu, pracoval v 70. letech ve dvou různých policejních sborech. "Je velmi pravděpodobné, že byl zaměstnán jako policista, když páchal tyto činy," řekl médiím místní šerif Scott Jones. Policii DeAngelo definitivně opustil v roce 1979.

Podle policejního experta televize CNN mohl podezřelý muž těžit ze své pozice například tím, že měl přístup k cenným informacím o vyšetřování případu, které v době zločinů vedlo do slepé uličky.

Násilník, který podle přezdívky Kalifornie dostal jméno "zabiják ze zlatého státu", v letech 1976 až 1986 na jihu státu znásilnil 50 žen, zabil 12 lidí a policie mu připisuje i 120 vloupání.

Podle prokuratury byl již DeAngelo obviněn z osmi vražd a další obvinění budou patrně následovat.

Policisté nedávno narazili na stopu v desítky let nevyřešeném případu a začali sacramentského důchodce tajně sledovat a hledat v jeho každodenních zvyklostech sebemenší spojitost s dávnými činy. Nakonec se jim před týdnem podařilo odebrat dva vzorky DNA z věcí, které vyhodil.

"Byl velice překvapen," komentoval šerif úterní zatčení, které podle něj mělo hladký průběh. DeAngelo byl zatčen před svým domem.

DeAngelo neměl kromě zmíněného obvinění z krádeže kladiva a výcvikové pomůcky na psy v místním obchodě žádnou kriminální minulost a s případem jej až donedávna policie nespojovala.

"Více než 40 let čekal nespočet obětí na spravedlnost... Odpověď byla celou tu dobu zde v Sacramentu. Byla v DNA," řekla prokurátorka Anne Marie Schubertová.

Pátrání po pachateli vedlo kalifornské zákonodárce začátkem tohoto století k přijetí zákona nařizujícího shromažďování vzorků DNA od osob obviněných ze závažných zločinů. Právní předpis, který schválili obyvatelé státu v referendu, inicioval bratr jedné z obětí.

Několik znásilněných žen již na zprávu o zadržení DeAngela reagovalo se zadostiučiněním. "Mám ohromnou radost. Až jsem plakala," uvedla Jane Carsonová-Sandlerová, která byla v říjnu 1976 první obětí sériového násilníka.

Témata:  vražda policie USA USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy