reklama

Očekává se, že senátoři Pompea schválí. Podle televize CNN se pro něj chystají hlasovat nejen všichni republikáni, ale i někteří demokraté.

V pondělí přitom Pompeovu nominaci podpořil výbor pro zahraniční vztahy Senátu jen těsně, čelil totiž zprvu námitkám nejen ze strany demokratů, ale i od některých republikánů. Například jeden ze členů výboru Rand Paul ho původně podpořit nechtěl.

Čtyřiapadesátiletého Pompeo nominoval do úřadu ministra zahraničí prezident Donald Trump minulý měsíc na místo Rexe Tillersona, s nímž se neshodl v názorech na řadu zahraničněpolitických témat. Jedním z nich byla mezinárodní jaderná dohoda s Íránem, kterou Trump kritizuje a navzdory nesouhlasu ostatních signatářů od ní hodlá odstoupit.

Pompeo, který se hlásí k republikánskému konzervativnímu křídlu, zasedal od roku 2011 do loňského ledna ve Sněmovně reprezentantů USA za stát Kansas. Na post kongresmana rezignoval, aby se mohl ujmout vedení CIA.

V úřadu šéfa americké diplomacie čeká na Pompea řada ožehavých témat, kromě íránského jaderného programu i vrcholná schůzka USA-KLDR či vyhrocené vztahy s Ruskem.