Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak fungoval tlak na KLDR? Pompeo zanalyzoval výsledky

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Brusel - K dnešnímu historickému summitu Severní a Jižní Koreje oběma zemím dnes v Bruselu poblahopřál nový americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Před novináři zdůraznil, že bez tlaku, který na KLDR vyvíjela administrativa prezidenta Donalda Trumpa a celé světové společenství, by dnešní jednání nebylo možné.

Spojené státy jsou podle někdejšího šéfa CIA Pompea povzbuzené oznámeným společným cílem představitelů obou zemí prosadit naprosté odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. USA podle něj nyní pečlivě studují přijaté prohlášení ve snaze určit, zda v ní na sebe Severní Korea vzala nějaké nové konkrétní závazky.

"Náš cíl se nemění. Chceme bez odkladu úplnou, ověřitelnou a nezvratitelnou likvidaci severokorejských programů zbraní hromadného ničení," podotkl Pompeo v Bruselu, kde se jen krátce po svém potvrzení Senátem ve funkci sešel s ministry zahraničí ostatních zemí NATO.

Dokud se likvidace severokorejských zbraní neuskuteční, bude trvat tlak světového společenství na KLDR, včetně hospodářských sankcí, upozornil americký ministr zahraničí.

Kim Čong-un se dnes stal prvním vůdcem KLDR, který od korejské války vstoupil na jihokorejské území. Dějištěm první mezikorejské vrcholné schůzky po více než deseti letech byla jihokorejská část pohraniční obce Pchanmundžom, kde Kim pěšky přešel linii oddělující Severní a Jižní Koreu. Na hranici si přitom s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem potřásl rukou.

"Spojené státy nebudou opakovat chyby minulosti. Tyto rozhovory nejsou významnější než rezoluce Rady bezpečnosti OSN nebo sankce," upozornil Pompeo, který se nedávno s Kim Čong-unem osobně sešel. Dnes novinářům řekl, že podle jeho názoru nyní severokorejský vůdce myslí své kroky vážně, neboť k nim je dotlačen právě posledními tvrdými sankcemi.

Americký ministr připomněl i přípravu schůzky prezidenta Trumpa se severokorejským vůdcem. Pokud se nevydaří, sankce zůstanou na místě. "Ale pokud se domluvíme, pro svět to bude skvělá věc," dodal Pompeo.

Témata:  Severní Korea USA Mike Pompeo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy