Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé z IS stanuli před íránským soudem

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Teherán - V Íránu začal dnes proces, v němž jsou souzeny dvě desítky obviněných kvůli dvěma teroristickým útokům v Teheránu z loňského června. K atentátům, při nichž zemřelo 23 lidí, včetně pěti útočníků, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Útoky byly tehdy označeny za bezprecedentní, protože byly údajně první, k nimž se v Íránu přihlásil IS. Informovala dnes agentura Reuters.

Atentátníci loni 7. června zaútočili v Teheránu na vysoce symbolická místa. Nejprve pronikli převlečení za ženy do budovy parlamentu, kde stříleli a kde se jeden z nich odpálil. Asi půldruhé hodiny po začátku útoku v parlamentu zaútočilo několik ozbrojenců v mauzoleu ajatolláha Rúholláha Chomejního, kde je hrob vůdce islámské revoluce z roku 1979. Kromě 18 obětí si útoky vyžádaly přes 50 zraněných.

Dnes začal soud s 26 podezřelými, z nichž se jich dostavilo osm. Jsou obviněni mimo jiné z členství v teroristické organizaci, pašování zbraní a nezákonného vstupu na íránské území.

Šíitský Írán je na straně místních vlád zapojen do konfliktů v Sýrii a v Iráku a jeho představitelé pravidelně upozorňují na nebezpečí útoků sunnitských extremistů na íránské cíle. Loňské červnové útoky v Teheránu byly ale podle agentury Reuters prvními, k nimž se sunnitská organizace IS přihlásila.

Témata:  Írán Islámský stát soudy terorismus

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy