Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zakázalo vstup litevským politikům s protiruskými názory

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko zakázalo vstup několika litevským politikům, poslancům a politologům, kteří vystupují otevřeně protirusky. Informovala o tom dnes agentura RIA Novosti s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Konkrétní jména ale tato agentura, ani agentura TASS neuvedla. Podle ruského ministerstva jde o odvetu za litevský zákon, označovaný jako zákon Magnitského.

Tento litevský zákon, který platí od ledna, umožňuje zakázat cizinci vstup do země až na pět let, pokud je dotyčný vážně podezřelý z rozsáhlé korupce, praní peněz či porušování lidských práv. O zákazu rozhoduje na návrh ministra zahraničí litevský ministr vnitra. Zákon je pojmenován po ruském právníkovi Sergeji Magnitském, který zemřel v roce 2009 za nejasných okolností ve vazbě poté, co obvinil ruské policejní a justiční pracovníky z defraudací.

Podle agentury RIA Novosti jsou na černé listině litevští politici, poslanci a politologové, kteří zaujímají otevřeně protiruský postoj. Seznam je podle ministerstva otevřený a mohou na něj přibývat lidé, kteří budou veřejně vystupovat protirusky. Agentura RIA Novosti ani agentura TASS žádná konkrétní jména neuvedly.

Na základě Magnitského zákona se podle agentury RIA Novosti ocitly na seznamu přes čtyři desítky Rusů, včetně šéfa hlavního vyšetřovacího výboru Ruska Alexandra Bastrykina.

Norma označovaná jako Magnitského zákon platí i v jiných zemích. V roce 2012 ji přijali v USA, aby potrestali ruské představitele, úředníky, soudce a policisty zapletené do případů porušování lidských práv. Posléze podobné právní úpravy přijali kromě Litvy například v Estonsku či Kanadě.

Témata:  Rusko Litva

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy