reklama

Centrum pro lidská práva v Íránu (CHRI), které sídlí v New Yorku, již ve středu uvedlo, že íránské revoluční gardy Adálata zadržely v polovině dubna. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Gholámhosejn Mohsen Edžeí na dotaz novinářů ohledně zpráv o profesorově uvěznění uvedl: "Mohu jeho zadržení kvůli obviněním týkajícím se bezpečnosti potvrdit, nemohu ale říci žádné detaily."

Polooficiální tisková agentura Fars ve čtvrtek napsala, že Adálat byl "součástí sítě napojené na Británii, která se infiltrovala do země" a jejíž další členové byli rovněž zadrženi.

Londýnský profesor cestoval do Íránu kvůli blíže neurčeným "akademickým důvodům", uvedla CHRI. Kdy přesně byl zadržen, není známo. Revoluční gardy mu údajně zabavily počítač, CD a notebooky.

V Íránu bylo v nedávné minulosti zadrženo několik dalších lidí s dvojím občanstvím, které ale země neuznává a se zatčenými jedná jako s Íránci, takže zatčení nemají možnost získat pomoc konzulátů. V zemi nyní vězní nejméně tři další britsko-íránské občany.

Írán a Británie poslední dobou normalizují vztahy, obě země loni jmenovaly velvyslance. Británie své velvyslanectví v Teheránu uzavřela, když na něj v listopadu 2011 zaútočily stovky íránských demonstrantů. Protestující tehdy rozřezali portréty britských panovníků, zapálili automobil a zastupitelský úřad vyrabovali.