Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový šéf americké diplomacie Pompeo v Jeruzalémě podpořil Izrael a kritizoval Írán

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Spojené státy odstoupí od mezinárodní jaderné dohody s Íránem, pokud se ji nepodaří změnit. Řekl to dnes šéf americké diplomacie Mike Pompeo v Jeruzalémě po setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Pompeo rovněž uvedl, že USA jsou znepokojeny eskalací íránských hrozeb vůči Izraeli. Informoval o tom deník The Times of Israel.

"Prezident (Donald) Trump to řekl jasně: Ta dohoda je velmi špatná. Administrativa se ji snaží změnit a pokud se to nepovede, tak se z ní Trump stáhne," řekl dnes Pompeo v Jeruzalémě na společné tiskové konferenci s Netanjahuem. Trump by se měl v této věci rozhodnout do poloviny května.

Íránští představitelé, včetně prezidenta Hasana Rúháního už dříve pohrozily USA "vážnými důsledky", pokud od dohody odstoupí. Šéf íránské bezpečnostní rady Alí Šamchání tento týden prohlásil, že by Írán mohl odstoupit od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT).

Od záměru vypovědět smlouvu světových mocností s Íránem, v níž se Teherán zavázal pozastavit svůj jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí, zrazují Trumpa i další signatáři této smlouvy, jimiž jsou kromě USA a Íránu Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko. USA dohodu uzavřely za předchozího prezidenta Baracka Obamy.

Pompeo dnes v Jeruzalémě také vyjádřil podporu Izraeli v jeho "boji" proti Íránu. "Jsme znepokojeni nebezpečnou eskalací íránských hrozeb vůči Izraeli a regionu a íránskou ambicí ovládnout Blízký východ," řekl Pompeo. Dodal, že "USA stojí v tomto boji po boku Izraele".

Netanjahu dnes před novináři označil Írán za "nejhorší hrozbu světu", tato země podle něj představuje "sňatek militantního islámu s jadernými zbraněmi".

Podle loňské zprávy Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (SIPRI) mělo začátkem roku 2017 jaderné zbraně devět zemí světa: USA, Rusko, Francie, Británie, Čína, Indie, Pákistán, Izrael a KLDR. Izrael ale vlastnictví jaderných zbraní nikdy oficiálně nepřiznal.

Témata:  Izrael Írán Benjamin Netanjahu Mike Pompeo USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.