reklama

Maďarská vláda se rozhodla odmítnout povinné přerozdělování uprchlíků na základě kvót Evropské komise, podle kterých by musela přijmout zhruba 1300 lidí. Deník Népszabadság ale podotkl, že tato varianta by byla podstatně levnější, než výstavba hraničních plotů, protože většina žadatelů o azyl okamžitě opouští Maďarsko.

Deník spočítal, že z nákladů na výstavbu hraničních plotů na jižních státních hranicích Maďarska by bylo možné financovat roční pobyt až 40.000 žadatelů o azyl. 

Financování migrační krize v Maďarsku včetně výstavby hraničních plotů přesáhlo v loňském roce částku 84 miliard forintů (267 milionů eur). Maďarsko v průběhu roku postavilo hraniční ploty na srbsko-maďarském a chorvatsko-maďarském úseku hranic.

Televizní stanice M1 tvrdí, že ilegální migranti přicházejí do země i z Rumunska, kde plot postaven není. Jde o úsek dlouhý až 450 kilometrů a případná výstavba zábran by na tomto úseku byla nejdražší. Podle maďarské vlády se denně pokouší překročit jižní hranice Maďarska přes 100 migrantů.