Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smutné výročí: Lidé v ukrajinské Oděse si připomněli smrt skoro 50 demonstrantů

Demonstrace na podporu Ukrajiny a proti chladnému postoji české vlády, Praha 25. 6. 2014
Demonstrace na podporu Ukrajiny a proti chladnému postoji české vlády, Praha 25. 6. 2014
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Oděsa (Ukrajina) - Za přísných bezpečnostních opatřeních se dnes v Oděse na jihu Ukrajiny konala demonstrace k uctění památky desítek proruských aktivistů, kteří před čtyřmi lety přišli o život při střetech s pravicovými radikály a požáru v Domu odborů. Památku 48 obětí si demonstranti připomněli položením květin a vypuštěním černých balonků, uvedla agentura TASS.

Na bezpečnost od rána dohlíželo na 2400 strážců zákona. Policie vyslala na místo i speciální antikonfliktní týmy, které zasahovaly už při slovních potyčkách obou znepřátelených stran.

Podle místního serveru Dumskaja se na místě rozdávaly letáky s ruskou interpretací tragických událostí a nad shromážděním naopak přelétal bezpilotní aparát s praporem Ukrajinské povstalecké armády. Její příslušníky, takzvané banderovce, nacionalisté oslavují jako hrdiny boje za nezávislou Ukrajinu. Rusové je považují za kolaboranty s nacistickým Německem.

Pořádkové síly v tomto přístavním městě podle serveru Dumskaja počítají s potlačením případných nepokojů i za týden, kdy proruští aktivisté budou slavit sovětské vítězství v druhé světové válce.

Témata:  Ukrajina Ukrajina Oděsa EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy